Winter

De winter is nu echt begonnen. Het is nu extra belangrijk dat je goed let op de vocht-en vethuishouding van de huid. De kou onttrekt namelijk, net als warmte zeer veel vocht uit de huid. Zo zitten we binnen met de haard aan of de verwarming hoog, daarna gaan we naar buiten in de vrieskou. Dit doet de vochthuishouding geen goed. De huid krijgt hier met het andere uiterste te maken. Hierdoor raakt onze huid enorm in de stress.

Onze bloedvaten trekken samen, de haren rijzen omhoog, dit alles om onze huid van binnen zo warm mogelijk te houden. Heeft iemand dan een dagcrème op met een hoog gehalte aan water en alcohol, dan vriest het gedeelte water vervolgens aan op de huid, met alle negatieve gevolgen van dien. De huid wordt koud, wit met rode vlekken. Daarna springt in het ergste geval de huid gewoon kapot. Gaat men daarna weer een warme ruimte in, zetten de bloedvaten zich weer open en wordt je huid helemaal roze. Pure stress voor de huid en dat is niet goed voor de huidcel. Stress doet onze huid namelijk verouderen. We moeten er dus alles aan doen om, zowel in de warmte als in de kou, onze huid geen stress te bezorgen.

Crèmes met een hoog gehalte aan water en alcohol (alcohol denath.) doen een huid in deze weersomstandigheden geen goed. Zorg dat je een crème gebruikt, waar voldoende ingrediënten inzitten die zich binden in de huid met vocht. De grootste onzin die nog altijd op de cosmetica markt verkocht wordt, is dus ‘vocht inbrengend’.
Men kan dus geen vocht in de huid brengen omdat de huid dit gewoon niet kan opnemen.
Men kan wel profiteren van de effecten van ingrediënten zoals Collageen, Acquarich, Hyaluronaat, Hyaluronzuur (zowel hoog als laag moleculair) Tarwekiemolie. Deze ingrediënten binden zich met het vocht in de huid.
Hoogmoleculaire ingrediënten lenen zich voor deze taak het beste. Zo bestaat er Hoogmoleculair Hyaluronzuur of Cocos Nucifera, maar ook Ceramides. Suikers zoals glucose, Mannitol en Sorbitol zijn niet aan te raden. Ook al bevat ons huid oppervlak (corneum) 1% glucose.

Daarnaast is zonlicht heel belangrijk voor de aanmaak van vit.D. Veel mensen komen te weinig buiten in de winter. Daarbij is het 'smorgens langer donker en 'savonds juist weer eerder donker wat maakt dat het gevaar bestaat dat onze huid en dus onze hersenen te

weinig licht ontvangen. Licht is een belangrijke factor omdat zonder licht er te weinig serotonine (hormoon) wordt geproduceerd waardoor we depressief kunnen worden.

Kortom: kou, warmte en lichttekort zorgen voor stress in de huid. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden want stress maakt oud!

Terug naar overzicht

Impressie

Meer bekijken